
Jaka maszynka do mielenia mięsa?
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jaka maszynka do mielenia mięsa najlepsza będzie do użytku w kuchni przysłowiowego Kowalskiego? Na rynku jest duży wybór maszynek do mięsa, dlatego spróbujemy Wam pomóc w wyborze tej właściwej.
Profesjonalna, elektryczna maszynka do mielenia mięsa Berdsen 550 - 1200W
Spis treści:
- Jaka maszynka do mielenia sprawdzi się w Twojej kuchni?
- Pierwsza historyczna maszynka do mielenia
- Rodzaje maszynek do mielenia mięsa
- Ręczna maszynka do mielenia mięsa
- Maszynka do mielenia mięsa w plastikowej obudowie
- Jaka maszynka do mielenia w gastronomii? Wilk gastronomiczny
- Elektryczna maszynka do mielenia mięsa
- Jakie są plusy posiadania elektrycznych maszynek?
- Jakie dania przygotujesz za pomocą elektrycznej maszynki do mielenia mięsa?
- Profesjonalna, elektryczna maszynka do mielenia mięsa Berdsen 550 - 1200W
- Dane techniczne - maszynka do mięsa Berdsen 550
- Placki ziemniaczane dzięki maszynce do mięsa Berdsen 550
- Przepis na ziemniaczane placki z maszynki do mielenia
Jaka maszynka do mielenia sprawdzi się w Twojej kuchni?
Wiele kuchennych praktyk zaczyna i kończy się na mięsie. Jest ono głównym składnikiem wielu dań wokół, którego dobiera się odpowiednie dodatki, tak aby było jeszcze smaczniejsze. Zawsze należy je jakoś przyrządzić, coś do niego dodać i w jakiś sposób je przygotować. Nie ważne czy robimy to, gotując, smażąc, wędząc lub podając je na surowo jako tatar. Potrawy mięsne zawsze zajmują trochę czasu, lecz satysfakcja z ich umiejętnego przygotowania może być naprawdę duża. Ta czynność, związaną z przyrządzaniem mięsa, która od zawsze wydawała się żmudna i kosztująca nas siły, to z pewnością mielenie.
I tutaj ponownie wracamy do tytułowego pytania: Jaka maszynka do mielenia mięsa?
Ten kuchenny obrządek kojarzyć się może z peerelowskimi maszynkami do mięsa, którymi mielono, wprawiając w ruch ręczną korbkę, niekiedy nadwyrężając przy tym siłę mięśni, a czasem i własną cierpliwość. Dlatego wielu konsumentów kupuje uprzednio zmielone mięso albo dokonuje tego w sklepach mięsnych. Natomiast wraz z napływem sokowirówek, wyciskarek i shakerów, do polskich kuchni dotarły również nowe, bardzo efektywne, elektryczne maszynki do mięsa. Posiadają one wiele dogodnych funkcji i trybów, które sprawiają, że ich zastosowanie jest jeszcze szersze.
Fot. Maszynka do mięsa z czasów PRL-u
Pierwsza historyczna maszynka do mielenia
Zanim jednak maszynka do mielenia dołączyła do zestawu łatwych w obsłudze, wielofunkcyjnych i przydatnych akcesoriów sprzętu kuchennego, była najpierw dość prymitywnym i żeliwnym narzędziem. Wynalazcą pierwszej historycznej maszynki do mielenia był Kar Dais – XIX-wieczny niemiecki wynalazca, który początkowo trudnił się leśnictwem, by potem zainteresować się konstruowaniem maszyn i ich mechaniką. Wymyślił on także rower biegowy nazywany od jego nazwiska drezyną, system luster oraz maszynę do pisania, wyposażoną w klawisze. Drais nie był poważany w swoich czasach na tyle, na ile na to zasługiwał. Jego wynalazki były nazywane nawet efektem jego „mechanicznego majaczenia”, a to mocno odbijało się na jego ówczesnej kondycji psychicznej.
Tak czy inaczej, skonstruowana przez niego maszynka do mięsa, będąca protoplastą tych współczesnych, składała się z kilku podstawowych elementów. Były nimi: metalowa obudowa, nadająca cały kształt konstrukcji oraz ślimak z korbką. Mielenie mięsa polegało na wprawieniu w ruch ślimaka za pomocą ruchomej korbki, który pchał uprzednio włożone mięso w kierunku znajdujących się wewnątrz noży. To one właśnie mieliły mięso, które finalnie przelatywało przez otwór z sitem. Całą konstrukcję można było rozkręcić, co ułatwiało proces mycia i czyszczenia. Maszynka służyła także do mielenia ciast, warzy, ryb, maku, a wzbogacona o nadziewarkę, nadawała się też do produkcji kiełbas.
Jaka maszynka do mielenia - Rodzaje maszynek
Aktualnie można dokonać podziału maszynek do mięsa na różne rodzaje. Te pierwsze charakteryzowały się prostą budową i niewielkim rozmiarem. Z czasem jednak stawały się coraz większe, gdyż wykorzystując prąd elektryczny, nie były napędzane przez ludzkie mięśnie, a także rozszerzały się jej zastosowania.
Ręczna maszynka do mielenia mięsa
Pierwsza maszynka do mielenia mięsa była napędzana siłą ludzkich rąk. Rzecz jasna taka maszynka do mielenia niewiele różniła się od tej wymyślonej przez Kara Daisa. Najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Ich kształt przypomina poniekąd niewielki pistolet z szerokim otworem u góry, do którego wkłada się mięso. Po jednej stronie posiada wydłużony wylot zakończony sitem lub wkładką, przez który przechodzi gotowe mięso, a po drugiej ręczną korbkę. Gdy się nią kręci, znajdujący się wewnątrz ślimak przesuwa mięso pod ostrza noży, które je mielą. Maszynka u dołu posiada także wyżłobienie, które za pomocą wkręcanej do niego śruby, umożliwia przytwierdzenie jej do stołu lub blatu kuchennego.
Fot. Maszynka do mielenia (ręczna)
Maszynka do mielenia w plastikowej obudowie
Obudowa ręcznych maszynek do mięsa może być także plastikowa. Zmienia się przez to jej kształt, ponieważ jest bardziej podłużna. Natomiast jej wnętrze, czyli ślimak, noże oraz sito, a także cała mechanika pozostaje taka sama jak w modelach z tworzywa metalowego. Różni się też sposób ustabilizowania jej do podłoża, gdyż polega na zassaniu jego podstawy zakończonej gumą do blatu poprzez znajdującą się u dołu małą dźwignię.
Jaka maszynka do mielenia w gastronomii? Wilk gastronomiczny
Ta groźnie brzmiąca nazwa "Wilk gastronomiczny" wywodzi się z niemieckiej nazwy tego urządzenia – Fleishwolf, co dosłownie tłumaczy się na język polski jako mięsny wilk. A jak już wiadomo, ich twórca Karl Drais wywodził się właśnie z Niemiec i to on sam nadał maszynce takie określenie. W Polsce mianem wilka lub wilka gastronomicznego albo masarskiego zwykło nazywać się duże profesjonalne gastronomiczne urządzenia do mielenia o bardzo dużej mocy, których wydajność mielenia jest na bardzo wysokim poziomie.
Są one wykorzystywane przez lokale gastronomiczne, sklepy mięsne i masarnie, a więc we wszystkich miejscach, w których mięso jest produktem zbiorowego żywienia, gdyż wtedy liczy się ilość, czas i wydajność każdej operacji usługowej. Wewnętrzna mechanika klasycznego wilka gastronomicznego nie różni się niczym od tej znajdującej się w maszynkach ręcznych. Wilki są wykonane ze stali szlachetnej (stali nierdzewnej). Również jest wyposażony w takie elementy jak: wałek ślimakowy, noże i sito. Jest on natomiast znacznie większy od swych poprzedniczek i podobnie jak inne urządzenia gastronomiczne, jest pokryty stalą nierdzewną, tak by ułatwić jego czyszczenie.
Aktualnie wilki prawie wszędzie występują już w swej udoskonalonej elektrycznej wersji i wszystkie są wyprodukowane ze stali szlachetnej, nierdzewnej. Tempo usług, które jest niebagatelnym czynnikiem (ile kg mięsa na minutę) dobrze funkcjonującej branży gastronomicznej, każe wybierać takie urządzenia, które będą zapewniały jak najmniej wysiłku i pracy. Dlatego wilki gastronomiczne są nieodłącznym elementem każdego takiego przedsiębiorstwa. Najważniejszym elementem jest stalowy nóż, który drobno mieli każdy kawałek mięsa.
Wysoko wyspecjalizowane wilki posiadają nawet wbudowaną ostrzałkę, dzięki czemu mielenie jest bardziej efektywne nawet przy częstym użytkowaniu. Całe urządzenie posiada moc od 250 do 1000 watów. Te największe mogą zmielić nawet 250 kg mięsa w ciągu jednej godziny. Ponadto są one wyposażone w system zabezpieczeń, który chroni maszynkę przed przegrzaniem się.
Fot. Przemysłowa maszynka do mielenia mięsa
Elektryczna maszynka do mielenia mięsa
W dzisiejszych czasach elektryczna maszynka do mielenia mięsa do najnowocześniejsze rozwiązanie kwestii mielenia różnego rodzaju wyrobów i mięs. Wymagają jedynie prostej obsługi w tym ręcznego dokładania kolejnych partii mięsa. Poza tym są w pełni zautomatyzowane, co składa się na ich wydajność. Znajdujący się w niej wałek ślimakowy działa na prąd, przez co maszynka sama wykonuje najważniejszą czynność.
Są także wielofunkcyjne, gdyż można za ich pomocą uzyskać, chociażby sok z owoców. Wymienne elementy takie jak nasadki i końcówki umożliwiają siekanie warzyw, a nawet zmielenie ziaren kawy. Optymalna moc elektrycznej maszynki do mięsa przeznaczonej dla zwykłego gospodarstwa domowego wynosi około 500W. Dzięki temu nie strasznie jej będzie zmielenie nawet dużych ilości twardego mięsa. Taka moc zapewni zmielenie 1.5 kg mięsa w jedną minutę. Dostępne na rynku modele posiadają zarówno metalową, jak i plastikową obudowę. Ta druga rzecz jasna jest znacznie lżejsza i mobilna. Wyspecjalizowane elektryczne maszynki posiadają także opcję zastosowania biegu wstecznego. Okazuje się on bardzo pomocny, gdy noże napotkają trudności w prawidłowym zmieleniu danego kawałka mięsa.
Zastosowanie rewersu umożliwia też wyjęcie z komory napotkanych przypadkiem chrząstek lub części kości, które utrudniają cały proces. Kolejną ich funkcją są trzy biegi, które ustawia się wedle tego, jaką prędkość mielenia chcemy zastosować. Ustawia się ją za pomocą znajdującego się w maszynie przycisku. Maszynka posiada także szatkownice, która nie tyle mieli wyroby, ile tnie je na pożądaną przez jej użytkownika grubość. Wysokiej jakiści sitka ze stali znajdujące się u wylotu są wymienne. Optymalna średnica ich otworów wynosi 4 milimetry. Najmniejsze mogą wynosić około 2,5.
Jakie są plusy posiadania elektrycznych maszynek do mielenia mięsa?
- Samowystarczalność
Maszynka do mielenia mięsa napędzana elektrycznie jest bardzo ułatwiającym kuchenne prace sprzętem małego AGD. Gdy stanowi ona element naszych akcesoriów domowych, daje nam możliwość samodzielnego wykonywania prac związanych z przygotowaniem wielu potraw. Często za odpowiednio przygotowane i spreparowane produkty płacimy więcej albo bierzemy się za to sami, co automatycznie wydłuża czas naszych prac kuchennych. Taka maszynka daje nam samowystarczalność i samodzielność, przez co nie tracimy czasu na poszukiwanie gotowych produktów, a sami łatwo i szybko przetwarzamy je wedle naszego uznania.
- Wydajność
Średnia moc elektrycznych maszynek do mielenia wynosi 500W, a to pozwala nam zmielić aż 1.5kg mięsa zaledwie w jedną minutę. Włączając maszynkę i nastawiając ją na preferowany przez nas tryb i bieg, możemy zostawić ją samą sobie, skupić się na innych pracach, a ona sama wykona za nas to, co kosztowałoby nas więcej czasu i pieniędzy.
- Wielofunkcyjność
Maszynka do mielenia napędzana silnikiem elektrycznym może mielić i kroić nie tylko mięso. Równie dobrze radzi sobie z tarciem ziemniaków na placki ziemniaczane, siekaniem warzyw w plastry, wyciskaniem soku z owoców czy z mieleniem ziaren kawy. Często wymaga to dołączenia do nich poszczególnych elementów, które finalnie składają się na ich wielofunkcyjność. W zestawie do maszynek mogą się znaleźć:
- nasadki do nadziewania kiełbas: dzięki nim można nadziewać zmielone mięso, robiąc z nich kiełbasę.
- szatkownica: element nakładany na korpus maszynki. Aby go użyć, należy włożyć go w miejsce komory do mielenia. Wprawione w ruch bębny szatkownicy umożliwiają równe przecinanie np. warzyw lub owoców. Szatkownica może rozdrobnić je na wiórki, plastry lub zrobić z nich lepką papkę.
- żarnowy młynek do kawy: doskonale mieli ziarna kawy, tworząc z nich pożądany sypki proszek. Dzięki niemu zmielić można także przyprawy, a nawet mąkę do ciast i wypieków.
- przystawki do wyciskania: czynią z maszynki doskonałą wyciskarkę. Ułatwia to przygotowywanie zdrowych soków ze świeżo wyciśniętych owoców.
- Praca silnika
Tempo i natężenie mocy elektrycznej maszynki są opcjonalne, gdyż posiada ona trzy biegi pracy silnika. Wedle własnego życzenia możemy włączyć ją zarówno na wysokie, jak i niskie obroty. Te ostatnie są przeznaczone w szczególności to twardego, trudniej mielącego się produktu. Ponadto silnik w maszynkach posiada system dwóch kierunków mielenia. Gdy noże mają problem ze zmieleniem danego fragmentu produktu, można zastosować tzw. rewers, który sprawi, że silnik wskoczy na wsteczne obroty.
Jakie dania przygotujesz za pomocą elektrycznej maszynki do mielenia mięsa?
Jak już wiadomo, elektryczne maszynki do mielenia mięsa służą nie tylko do wyrobów mięsnych. Naturalnie sprawiają, że nie straszne jest nam przygotowanie jakiegokolwiek dania, którego składnikiem jest mielone mięso.
Oto kilka przykładów potraw przygotowanych za pomocą maszynki do mięsa BERDSEN 550:
- Szaszłyki z mięsa mielonego
- Rumsztyk
- Pulpety
- Kotlety mielone
- Pieczeń z mięsa mielonego
- Klopsiki
- Rolady z mięsa mielonego
- Pasztety
- Pierogi z mięsem
- Sznycel z mięsa mielonego
- Kiełbasa
- Mięsne kuleczki
- Zapiekanka z mięsem
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Lasagne
- Spaghetti z mięsem
Profesjonalna, elektryczna maszynka do mielenia mięsa Berdsen 550 - 1200W
Fot. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa Berdsen 550 ma możliwość robienia kiełbasy i placków z ziemniaków
Elektryczne maszynki elektryczne do mielenia Berdsen to profesjonalne, wielofunkcyjne i niezwykle wygodne narzędzie kuchenne.
Maszynka BERDSEN 550 jest wykonana z solidnych elementów. Bardzo łatwo się ją składa i rozkłada. Ma elegancki i nowoczesny wygląd i nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Warto zwrócić uwagę na różnorodność przystawek i końcówek do maszynki BERDSEN 550 również istnieje możliwość zrobienia własnej domowej kiełbasy lub placków ziemniaczanych.
Na wysoką jakość elektrycznej maszynki do mięsa BERDSEN 550 i szerokie zastosowanie składają się:
- ślimak z mocnej stali
- nasadka do kuchni orientalnej
- 4 sitka o różnej grubości oczek (3 mm, 5 mm, 7 mm oraz sitko w kształcie wentylatora)
- nasadka masarska o średnicy wylotu 12,5 mm
- popychacz z wygodną rączką
- sitko do przecierania pomidorów
- nakładka tnąca w paski
- nakładka do tarcia ziemniaków
- nakładka tnąca w plasterki
- wkładka do warzyw
- miska na mięso
- wkładka dystansowa
Maszynka Berdsen posiada certyfikat zgodności dla sprzętów, mających bezpośredni kontakt z żywnością LFGB. Można zatem bez obaw przygotowywać w niej wyroby mięsne, wyciskać soki, a także kroić i ścierać warzywa oraz jarzyny.
Dane techniczne - maszynka do mięsa Berdsen 550
- Marka: Berdsen
- Model: BM-550
- Typ maszynki: elektryczna
- Zasilanie: 230V
- Wydajność: 1,2 kg / min
- Moc silnika: 550W / max 1200W
- Długość kabla zasilającego: 100 cm
- Wymiary urządzenia: 30 x 16 x 34 cm
- Wymiary opakowania: 61 x 23 x 20 cm
- Waga: 4 kg / 4,5 kg z opakowaniem
UWAGA!
Podczas czyszczenia i mycia elektrycznej maszynki Berdsen nie powinno się stosować detergentów opartych na chlorze lub wybielaczu, ponieważ mógłby on ją uszkodzić. Nie należy także myć jej szorstką gąbką do mycia.
Placki ziemniaczane dzięki maszynce do mielenia Berdsen 550
Nie każda maszynka do mielenia jest w stanie zetrzeć ziemniaczki na wilgotną papkę, z której można zrobić placki ziemniaczane. Natomiast maszynka Berdsen posiada specjalną nakładkę do tarcia, dzięki której szybko i prosto ściera się warzywa i jarzyny. Ręczne tarcie zawsze jest męczące i sprawia, że nasze ręce mdleją, lecz stawiając na ten zautomatyzowany sprzęt, można od tego odpocząć lub skupić się na innych pracach.
Przepis na placki ziemniaczane z maszynki do mielenia
Skoro tarcie z maszynką Berdsen jest takie proste, a przygotowanie tak smacznej potrawy, jaką są placki ziemniaczane, zajmuje tak mało czasu, to wypadałoby przypomnieć przepis na słynne ziemniaczane placki. Jest to danie smaczne i bardzo pożywne, które wciąż cieszy się w polskiej kuchni dużym powodzeniem. Elektryczna maszynka do mielenia BERDSEN 550 pozwoli utrzeć placki w 2 minuty.
Fot. Placki ziemniaczane przygotowane z pomocą elektrycznej maszynki do mięsa
Potrzebne składniki na placki z maszynki:
- 1 kg obranych ziemniaków — około 10 średnich ziemniaków
- 2 średnie lub małe jajka
- mała cebula — około 120 g
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej - 20 g
- mały pęczek szczypiorku
- po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu
- smalec lub olej do smażenia
W pierwszym kroku należy obrać ziemniaki ze skóry. Obrane ziemniaki trzeba zetrzeć w maszynce z odpowiednią, używając odpowiedniej nakładki do tarcia. Następnie należy drobno pokroić cebulę i szczypiorek. Do dużej miski powinno się włożyć utarte ziemniaki, pokrojoną cebulę i szczypiorek, a także wbić dwa jajka. Do zawartości trzeba dodać również dwie płaskie łyżki mąki pszennej i płaską łyżeczką cukru, soli i pieprzu. Całość powinno się wymieszać. Na rozgrzaną patelnię należy dużą łyżką nakładać przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną. Na patelni powinny smażyć się na tyle długo by uzyskać rumiany kolor z obu stron. Można je kilkukrotnie przewracać. Po zdjęciu ich z patelni dobrze jest położyć je na ręczniku papierowym, tak aby odsączyły się z tłuszczu. Smacznego!
Gdzie można kupić profesjonalną maszynkę do mielenia mięsa do użytku w domowej kuchni?
Maszynkę do mielenia mięsa można kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. O tym zapewne wie każdy z Was, jednak trudniejszą rzeczą jest odpowiedź na pytanie, jaką maszynkę wybrać? Modele dostępne na rynku są różne, począwszy od wykonanych z tworzywa sztucznego do takich ze stali szlachetnej. Jaki wybrać? Polecamy produkt firmy BERDSEN, sprawdzony i niezawodny.
Nasz sklep neomaniak.pl również prowadzi sprzedaż maszynek wysokiej jakości, znanego producenta BERDSEN - Elektryczna maszynka do mielenia mięsa BERDSEN 550 urządzenie o mocy 550W / max 1200W. Kup maszynkę do mięsa BERDSEN z możliwością robienia kiełbasy. Posiadając maszynkę do mięsa BERDSEN 550 będziesz mógł również ucierać ziemniaki na placki.
Maszynka do mięsa - niezastąpione urządzenie w kuchni
W dzisiejszych czasach maszynka do mięsa to niezastąpione urządzenie w każdym gospodarstwie domowym. Pamiętaj, produkt powinien być wykonany ze stali, posiadać dużą moc oraz różnej wielkości sitka, które będą pozwalały na wybór odpowiedniego trybu mielenia do danej potrawy. Jeśli będziesz często używać maszynki, zwróć uwagę na to, ile kg mięsa na minutę mieli maszynka, dzięki temu zaoszczędzisz swój czas podczas pracy w kuchni.